Historiek

 

Erkenning bouwmaatschappij

Na het bekomen van de erkenning door de toenmalige Nationale Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken werd bouwmaatschappij De Mandelbeek officieel gesticht op 17 december 1922.

Haar erkenning en statuten verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 4 januari 1923 onder het nummer 65 en haar maatschappelijke zetel werd gevestigd in het gemeentehuis van Ingelmunster.


Erkenning kredietmaatschappij

Op ongeveer hetzelfde ogenblik werd ook een sociale kredietmaatschappij, NV woningshulp, opgericht. De maatschappij werd erkend door de Algemene Spaar- en Lijfrentekas die toen nog een financiële overheidsinstelling was.


Bestuur en doel

De stichters van beide maatschappijen waren hoofdzakelijk sociaal voelende Ingelmunsternaren. Ze hadden twee doelen voor ogen: het bouwen en beschikbaar stellen van goedkope en gezonde woningen voor de werknemersbevolking uit de gemeente en de bewoners ervan de mogelijkheid bieden om via een sociale lening tegen een lage rentevoet ook eigenaar te worden.

De eerste bestuurders waren Maurice Devisschere (brouwer uit Ingelmunster), Louis Van Clooster (nijveraar uit Ingelmunster), E.H. Joris Blomme (onderpastoor uit Ingelmunster), Omer Vermeulen (handelaar uit Ingelmunster), Arthur Ghekiere (grondeigenaar uit Ingelmunster), Ernest Vanhonsebrouck (nijveraar uit Ingelmunster), Henri Van Clooster (geneesheer en afgevaardigde gemeente Ingelmunster), Emile-Louis d´Orjo de Marchovelette (Ontvanger der rechtstreekse belastingen van Izegem en afgevaardigde der staat), d´Artois (provinciaal raadslid en vertegenwoordiger van de provincie).

De commissarissen waren Karel Van Landeghem (handelaar uit Ingelmunster), Paul Schotte (notaris) en Ernest Brengier (nijveraar).


Naar een regionale bouwmaatschappij

Tot 1945 bleven de activiteiten van De Mandelbeek beperkt tot de eigen gemeente. Na de tweede wereldoorlog evolueerde de maatschappij van een louter lokale naar een regionale bouwmaatschappij, dankzij het toetreden van 5 nieuwe gemeenten-vennoten. Na het aansluiten in 1955 van de gemeente Pittem, volgde in 1959 de gemeente Sint-Eloois-Winkel, in 1960 de gemeente Emelgem, in 1961 de gemeente Wingene en in 1965 de gemeente Kortemark.


Fusie tussen De Mandelbeek en de Izegemse bouwmaatschappij + naamsverandering naar IZI wonen

Op 20 november 2017 werd een intentieverklaring ondertekend over de fusie van de twee sociale husvestingsmaatschappijen in de nabije regio. De fusie werd pas concreet anderhalf jaar later na de beslissing van de bijzondere algemene vergaderingen van 27 en 28/05/2019. Bij deze gelegenheid werd de naam van de fusiemaatschappij gewijzigd naar cvba IZI wonen. IZI wonen is actief in het aanbieden van huur- en koopwoningen in de 6 aangesloten gemeentes (Izegem, Ingelmunster, Pittem, SEW (Ledegem), Kortemark, Wingene). Het patrimonium bestaat op datum van fusie uit 894 woonentiteiten.